Föreningen Nenningesund bjuder till möte den 23:e mars

logo
Föreningen Nenningesund
är en idéell förening som arbetar för att öppna Nenningesund.
Sedan slutet av 1800-talet är passagen som förbinder det inre av Hattsundet, Höggarnsfjärden i väster med Prästfjärden i öster, helt igenvuxen på grund av landhöjningen.

Det har tidigare gjorts några försök att återskapa den gamla farleden men nu gör föreningen en ny ansats med bl.a. en ordentlig miljökonsekvensbeskrivning (MKB) vilket är en bärande del i den ansökan som ska lämnas in för prövning i Mark- och miljödomstolen. I ansökan ingår också avtal med markägare. Föreningen kommer att söka finansiering via sponsorer och offentliga bidrag.

På lördag den 23:e mars kl 11:00 i Rådmansö kyrkas församlingshem (Kungsgårdsvägen 20, 761 94 Norrtälje) bjuder föreningen in till informationsträff tillika årsmöte för föreningen. Vi välkomnas som blivande medlemmar eller bara som nyfikna intressenter.

Referat från styrelsemöte nr 7-2018

Referat nr 7 från styrelsemötet den 24:e november 2018 finns nu på den vanliga sidan.

Vänliga hälsningar,
Styrelsen

Taggar: ,

Vem äger denna båt?


Den ligger uppdragen i gamla hamnen på udden bakom bastun. Om ingen ägare anmäler sig kommer båten att forslas bort.

Om du vet något om båten så kontakta Agneta Östlund 070-783 80 07 senast 25 april.
Tack för hjälpen!

Vinterbilder…

Se vilka fantastiska bilder vi har fått in!

Mats F står för de första 12 som togs i december när den första kylan kom. Och sen har vi fått in ytterligare några härliga bilder som uppvisar ett vintrigare landskap.

Njut!

Taggar:

Norrtälje kommun höjer VA-taxan… och så lite annat

Vissa saker är lika säkra som att solen går upp varje dag… Nu är valåret över och Norrtälje Kommun höjer priset för Vatten & Avlopp igen!

Det innebär att den fasta årsavgiften höjs från 2.974 till 3.214, dvs 240:- och motsvarande 8,1%. Lägre höjning än tidigare år och också med tanke på att 2018 låg still. Men i alla fall klart högre än KPI.
Förbrukningsavgiften ligger i princip oförändrad.

Detaljerna finns att skåda på sidan för VA-kostnader eller klicka på diagrammet ovan.
Från och med 1.a januari 2019 återtar Norrtälje Kommun driftansvaret för VA från Veolia. Det innebär ingen skillnad för oss.

Lugnet är i det närmaste återställt efter stormen Alfrida men än återstår mycket arbete inom vårt område. Det mest akuta fallen ska nu vara åtgärdade. Antalet skadade/fällda träd uppgår till ca 150 stycken, ej inräknat de som står eller stått på privata tomter… Det är ännu oklart om föreningens försäkring täcker avverkningskostnaderna, så det kan bli dyrt…

Styrelsen har påbörjat budgetarbetet inför det nya verksamhetsåret. Årsstämman, som alltid hålls den sista lördagen i april (infaller den 27:e i år) närmar sig snabbt. Vi påminner om att motioner ska vara styrelsen tillhanda innan februari månads utgång för att vi ska hinna behandla dessa innan sista mars. Då ska alla stämmounderlag vara klara.

Bästa vinterhälsningar,
Styrelsen

Taggar: , ,

Alfrida – strömmen återställd men arbetet fortsätter…

Igår (fredag 11/1) sen eftermiddag/tidig kväll fick hela området tillbaka ström på samtliga faser. Felet åtgärdades efter att Vattenfall bytt säkringar i en matarstation. Hängande träd på våra ledningar har de dock inte åtgärdat ännu. Oklart när det sker…

Kenneth kommer att återställa de tillfälliga inkopplingar som gjorts inom kort. Mycket snart ska det gå att använda bastu och föreningsanläggningar som vanligt.

Henry har fått osedvanligt mycket motion och ledsagat våra huggare runt i området. Vi har åtgärdat 53 träd varav en tredjedel var lutande/hängande och resten stora rotvältor. Det är förenat med livsfara att gå bakom rotvältor eftersom dessa kan slå igen. Håll uppsikt över barn och sällskapsdjur.

Fortfarande finns det massor med träd att avverka. Bedömningen är att det blir 120-130 stycken totalt. Bland annat ca 5 stycken vid pumphuset och ca 6 stycken i början av Breviks Sjöväg, direkt efter infarten. Där är nu bedömningen att de som lutar mot vägen inte utgör någon direkt fara som vi trodde tidigare. Men håll ändå uppsikt, nya vindar eller snö kan ändra på detta. Sedan är det kanske 50 träd till mellan Skonertvägen och E18 som måste åtgärdas samt en del andra spridda här och var.

Allt detta kommer att ta tid, sannolikt minst ett par veckor. Sedan är frågan vad vi gör med allt virke. Att få det flisat blir inte lätt. Det var svårt redan förra året i och med överutbudet som avverkningen runt E18 medförde och det blir inte lättare i år. Och så har vi dessutom sedan innan redan en skaplig hög vid vår vanliga rishög…
En tanke vi suger på är att själva ta vara på veden, det skulle bli ca en tall/gran per fastighet, förutom det som fallit på enskilda tomter. Vi återkommer om detta. En sak är dock klar, det blir lite mer arbete nästkommande arbetsdag.

Slutligen, det finns träd på enskilda tomter som riskerar att ramla ”ut från tomten”, på vägar och samfälld mark. Fastighetsägare som inte kan åtgärda detta själva ombedes kontakta Henry så kanske detta kan samordnas med föreningens egna insatser.

Törs vi nu säga god fortsättning på det nya året?
Hälsningar från Styrelsen

Taggar:

Alfrida – 10:e januari. Presskonferens i Norrtälje

Se presskonferensen i Norrtälje kommunhus i efterhand längre ned.

Enligt den tidigare beräkningen skulle berörda kunder på fastlandet få elen tillbaka torsdag 10 januari – en prognos som inte håller. Nu meddelar Vattenfall att det kommer att dröja även innan dessa hushåll får elen tillbaka. Enligt den nya prognosen ska strömmen vara åter mellan den 15 och 25 januari.

Prognoser för samhällen och öar

 • Norrtälje Rörvik, Harö 15/1
 • Norrtälje Roslags Bro 15/1
 • Mellan Edsbro och Ununge 15/1
 • Grisslehamn: Fogdö, Singö och Byholma 20/1
 • Knutby: Lilla Sjörudan, Skogstorpet, Källberga, Byholma 20/1
 • Norrtälje, Nysättra Vätö, Edsgarn: 25/1
 • Björkö 25/1
 • Gisslingsö, Tjockö, Tyvön, Lidön, Fejan, Stora Enskär 25/1
 • Väddö, Senneby, Gamla Grisslehamn 25/1
 • Stomnarö 25/1

Taggar:

Alfrida – uppdatering 8:e januari

Idag försvannn strömmen 14:58 inom hela området för att sedan komma tillbaka 15:23. Det blev inget förändrat läge hos oss men från Gräddö Strandväg fick jag besked om att de nu har full ström, från att ha varit helt utan sedan stormnatten för redan en vecka sedan.

Hos oss så är det fortfarande problem på merparten av Briggvägen, Arkvägen samt i föreningshus och bastu. Där finns 230V på en fas av tre. Kenneth Bonell har varit behjälplig inom området med att koppla om så drabbade får ström till värme och avlopp. Det går bra att ringa honom på 070-289 44 24 om han inte redan varit där och hjälpt till.

Vattenfall har uppdaterat sina prognoser för färdigställande. Vårt postnummer täcker ju ett större område och datum varierar kraftigt från igår (!) och till som längst den 18:e januari…
I skrivande stund är det fortfarande 875 drabbade kunder. För att veta vad som gäller just dig så måste du kontakta Vattenfall eller prenumerera på deras avbrottsservice. Du kan antingen ladda ned en App eller lägga till ditt mobilnummer under ”Mina Sidor”. Då får du information som gäller just din anläggning.

Inom området ska nu alla hustak vara fria från fallna träd. Trädfällarna är fårståeligt upptagna men vi hoppas att de kan komma till oss i slutet på denna vecka för att ta sig an de träd – på samfälld mark – som utgör personfara. Bland annat så finns ett lutande träd i början av Breviks Sjöväg, precis efter infarten från E18 som vi ber alla att se upp för. Trädet står här.

 
Inom området ligger det träd på elledningar här bakom föreningshuset, samt i börjag på Breviks Udde, här. Bägge är anmälda till Vattenfall men vi har inte fått någon prognos för återställande. På Håtö-sidan så ligger det också träd på ledningar här.

Använd formuläret nedan om du hittar fler lutande/farliga träd.

Ditt namn (måste fyllas i):

Ev. mailadress (måste fyllas i):

Telefonnummer:

Finns risk för person- eller sakskada? JANEJVET EJ

Ge en så utförlig beskrivning och position som möjligt.
Med karttjänsten Hitta.se så kan du ange koordinater, se exemplet här (öppnas i ett nytt fönster).

Skriv in tecknen du ser till höger i fältet nedan captcha

Trädet som ligger på spänningsledningarna bakom föreningshuset har vi anmält två gånger men inte fått besked om när det kan åtgärdas. Antagligen finns det områden som är i mer akut behov.

Hälsningar från Styrelsen

Taggar:

Alfrida – Presskonferens i Norrtälje 7/1 kl 11.30

Norrtälje kommun

 

Pressmeddelande   •   Jan 06, 2019 16:51 CET

Norrtälje kommun bjuder in till presskonferens tillsammans med Vattenfall där vi berättar vad vad som hänt, vad vi gjort och vad som händer framåt i Norrtälje kommun.

På måndag 7 januari klockan 11.30 håller Norrtälje kommun presskonferens i kommunhuset Ankaret i Norrtälje. Med på presskonferensen deltar Annika Viklund, vd för Vattenfall  Eldistribution, samt ett flertal representanter från Norrtälje kommun. Bland andra Ulla-Marie Hellenberg, kommundirektör, Christer Bergh, bitr räddningschef, Christian Foster, förbundsdirektör Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun.

Norrtelje Tidning sänder presskonferensen Live.
(Här är länken, går att titta på i efterhand.)

Enskilda intervjuer kan göras efter presskonferensen.

Vad: presskonferens
Var: kommunhuset Ankaret i Norrtälje, Estunavägen 14
När: måndag 7 januari
Tid: klockan 11.30

Anmäl gärna om ni kommer till kommunikationsavdelningen@norrtalje.se.
Frågor? Kontakta:
Lars Lindberger, 073-962 36 95, lars.lindberger@norrtalje.se

Taggar:

Alfrida – uppdatering 6:e januari

Har kommer lite information (se även kommentarer):

 • Hela Skutvägen ska nu ha ström
 • En handfull hus på Briggvägens nedre del (mot sjön) har haft ström sedan minst i torsdags
 • På Briggvägen från ca nr 7 och uppåt samt hela Arkvägen så är det fortfarande problem. Strömlöst eller svag spänning på 1-2 faser.
 • Rättelse: det är dåligt med ström i föreningshus och gäststugor. Avloppet fungerar ej! Dock verkar det vara tillräckligt för att WiFi ska fungera. Använd WiFi där om så behövs. (Samma lösenord som till hemsidan.)
 • Strömmen fungerar inte ordentligt i bastu och toalett så dessa är avstängda. Avloppet är fullt.
 • IP Only tände nätet igen kl 16:12 igår lördag (WAN-lampan ska lysa på Inteno-switchen)
 • Mobilerna fungerer tillfredsställande eller som vanligt

Kommentera gärna om det sker förändringar.

Andra informationskällor:
Informationssida från Vattenfall avseende strömavbrotten
Informationssida från Norrtälje Kommun

På Vattenfalls hemsida kan man logga in med BankID och sedan under Mina sidor/Mina inställningar ange mailadress och/eller mobilnummer. Då får man specifik avbrottsinformation skickat direkt till sin mobil. Vattenfall har också en app som gör samma sak + en del annat som förbrukning & fakturor mm.
Allmän driftsinformation kan man följa här.


Styrelsen håller på att sammanställa röjningsbehovet inom vårt område och viktigast är att åtgärda de träd som utgör risk för person- eller sakskada. För detta har vi tagit fram formuläret nedan, men det går också bra att ringa direkt eller maila någon i styrelsen. Iaktta stor försiktighet i skogen!

Ditt namn (måste fyllas i):

Ev. mailadress (måste fyllas i):

Telefonnummer:

Finns risk för person- eller sakskada? JANEJVET EJ

Ge en så utförlig beskrivning och position som möjligt.
Med karttjänsten Hitta.se så kan du ange koordinater, se exemplet här (öppnas i ett nytt fönster).

Skriv in tecknen du ser till höger i fältet nedan captcha

Hälsningar från Styrelsen

Taggar:
Top