Alfrida – uppdatering 4:e januari

Här är en sammanställning av den information vi fått ihop:
(Se även kommentarerna för uppdateringar från medlemmar.)

 • För vissa kom strömmen tillbaks strax före 23 redan på onsdagen den 2/1. Det nya området (Skonert-, Fullriggar- & Fregattvägen) samt nästan hela Skutvägen med undantag för några hus längst ned mot sjösidan har normal elleverans.
 • Briggvägen, Arkvägen samt nedre delen på Skutvägen är fortfarande drabbade, sannolikt pga ett träd på gångstigen mellan föreningshuset och Arkvägens vändplan som ligger på spänningsledningen (det är felanmält till Vattenfall). Där finns ström endast på en fas (av tre) och spänningen ligger på ca 115V istället för 230V (har dock fått lite olika uppgifter vad avser spänningen). I föreningshuset där delar av styrelsen nyss hade ett snabbinkallat möte lyste bara vissa lampor svagt (pekar på låg spänning).
  I och med att ellasten i ett hus fördelas på tre faser så får det vissa konsekvenser:

  • Resistiva laster (glödlampor) som ligger på spänningssatt fas kommer att lysa svagt. Det kan även antas gälla för element med direktverkande el.
  • Min uppfattning är att elapparater som drivs på flera faser (spis, ugn, elmotorer) inte brukar må så bra av att bara få ström på en fas. Men kontakta gärna elektriker för att få råd i denna fråga.
  • Våra avloppspumpar drivs på två faser, en fas matar pumpen och den andra nivåmätaren och det kopplade larmet (så är det i alla fall hos mig). Även här är det en svår situation. Vill det sig illa så kan pumpen få för låg spänning för att fungera ordentligt och larmet inte vara spänningssatt alls. Då kanske man inte får någon varning när det rinner över. Enligt uppgift ska avsloppssumpen samla ca 40 liter innan pumpen ska gå igång. Varning alltså för att använda vattnet & spola tills man tagit reda hur det ligger till hos en själv.
  • Alla drabbade uppmanas att felanmäla till Vattenfall så att detta hamnar högre upp på deras prio-lista.
  • Håll ett öga på Vattenfalls sida om driftsinformation. Där meddelas åtgärdsprognoser kontinuerligt.
 • Inom vårt område ska 5-6 hus ha drabbats av nedfallna träd. Förhoppningsvis är alla ägarna meddelade genom grannar m.fl. Under dagen har det hörts motorsågar arbeta över hela området.
 • Styrelsen har kontakt med trädfällare och kommer att påbörja röjning så fort som så är möjligt men av förklarliga skäl så kan det ta lite tid. Vi kommer att prioritera lutande träd och rotvältor på samfällt område som innebär risk för person- och sakskada först. Vänligen meddela Henry & Anders B (klicka på namnen, det är en länk) om var du bedömer att en sådan risk finns.
  Vi ber alla att iaktta stor försiktighet när man går ute i skogen. Vissa träd lutar mot andra och kan falla när som helst. Och gå aldrig bakom en rotvälta! Den kan slå igen som en råttfälla.
 • Vid brygga C så har ett träd fallit på de småbåtarna som stod uppställda på stranden med vissa mindre skador som följd.
 • Alla vägarna inom området är röjda och farbara och vi tackar de som skyndsamt ställde upp med sina motorsågar och fyrhjulingar!
 • Trädet som ligger på ledningarna bakom Föreningshuset har vi anmält till Vattenfall. Där finns misstanke om att isoleringen skadats och att det är detta som orsakar elproblemen på Briggvägen, Arkvägen och nedre delen på Skutvägen. Om ni hittar andra ställen som är drabbade eller där risk föreligger, maila till Henry & Anders B genom att använda länken ovan.
 • Mobilnätet fungerar nu tillfredsställande. Det är inte samma täckning och fart som vanligt men det går i alla fall att ringa, sms:a och surfa hjälpligt.
 • IP Onlys nät ligger nere. WAN-lampan är släckt. Även här så är det bra om så många som möjligt felanmäler detta så att vi ökar chansen för snabbare åtgärd.

Använd gärna kommentarsfältet nedan för att uppdatera med ny information. Aldrig har hemsidan varit så välbesökt som under dessa dagar!

Hälsningar från Styrelsen

Märkt med:
4 kommentarer på “Alfrida – uppdatering 4:e januari
 1. Agneta Östlund skriver:

  IP Only-fibernätet fungerar igen på Fregattvägen 8, lördag 2018-01-05 kl 16:45

  • Anders E skriver:

   Kollade nyss och kan också bekräfta att IP Only är igång på både Skutvägen och i Föreningshusen.
   Enligt loggen så tändes internet 16:12.

 2. Mia skriver:

  Nu fick vi tillbaka full ström!
  Briggvägen 28

 3. Anders E skriver:

  Hos B28 gick nyss strömmen igen. Dock så får jag besked om att det finns ström sedan i torsdags på Briggv. nedre del (mot sjösidan).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.