FIBER – grävningen startar i början av januari!

Här kommer en del förhoppningsvis intressant och efterlängtad information uppdelad enligt följande

  • 1. Hållpunkter i stort
  • 2. Ledningsdragning inom området
  • 3. Vad är det som installeras?
  • 4. Om man vill gräva själv…
  • 5. Bilder på fiberutrustningen

1. Hållpunkter i stort

Score AB som gräver åt IP Only har kommit fram till vår infart på E18. Nu blir det lite julledigheter men planen är att börja gräva inom området omkring 7-8:e januari. I samband med detta så tas det kontakt med enkilda fastighetsägare om hur man vill ha fibern förlagd på egen tomt.
Man kommer från E18 och börjar med Skonertvägen och tar sedan Fullriggarvägen, Fregattvägen och fortsätter sedan ut mot Täckholmen. Därefter tar man Skutvägen norrifrån, sedan Galärstigen och Briggvägen. Till sist så blir det Breviks Sjöväg och Arkvägen och ned till föreningshuset.

Hur fort det går beror lite på vädret men Score AB räknar med att bli klara på ca 4 veckor om inga problem tillstår. När Båtsviken som helhet kan ”tändas” vet vi inte riktigt ännu men kvartal ett/tidig vår är en kvalificerad gissning i dagsläget.

2. Ledningsdragning inom området

Översiktlig fiberdragning Båtsviken
Klicka för att öppna i ett nytt fönster och förstora

Styrelsens prioritering har hela tiden varit att bevara vägarna och undvika genomskärningar. Det ursprungliga förslaget omfattade 55-60 stycken vilket vi inte kunde acceptera. Därför har det föreslagits alternativa sträckningar genom grönområden för att därigenom ansluta husen från ”baksidan”. Efter besiktning visar sig dessa ej genomförbara eftersom berg och skog sätter hinder för en effektiv entreprenad.

Så nu har vi fallit tillbaka till alternativet att gräva längs med vägarna, fast med den skillnaden att det kommer att grävas på bägge sidor så att vi därmed nästan helt undviker att korsa vägarna. Och samtliga hus kommer därmed att anslutas från ”framsidan”. Observera att anslutningspunkterna är preliminära och kan justeras i överenskommelse mellan Score AB och respektive fastighetsägare.

3. Vad är det som installeras?

I slutpriset vi får betala så ingår grävning på enskild tomt upp till 45m i mjukt underlag inklusive grovåterställning (sprängning ingår inte!) samt anslutning av fiber och fiberutrustning i valfri byggnad.

Score AB ansluter från lämpligt ställe/efter överenskommelse vid vägen och gräver sedan ett schakt på ca 30cm djup fram till den fasad där serviceboxen ska installeras.
Serviceboxen är till för för serviceåtkomst och felsökning även då fastighetsägaren inte är hemma. Serviceboxen är i hårdplast och fästs på utsidan av fasaden (se bilder längre ned). Ytterdimensionerna är ca HxBxD 20x15x7cm (samma storlek som en A5). Den inkommande fibern blåses från vägen och ansluts till en kopplingsplint i Serviceboxen där den sedan går vidare in i huset rakt igenom väggen.
På insidan av väggen fortsätter fibern via en liten fiberdosa (se bilder längre ned) vidare till en annan större dosa; en mediaomvandlare (avståndet mellan fiberdosa och mediaomvandlaren är max. 1 meter). Denna är egentligen ett fibermodem tillika ”smart” switch som kan hantera olika VLAN och fördelar ut dessa på sina olika portar så att man får IPTV-signal i den ena, VoIP (telefoni) i den andra och ”Internet” i en annan. Vilka tjänster som hamnar på vilka portar eller om dessa kombineras i en sk ”trunk” och delas upp senare beror på viljken tjänsteleverantör man använder. En utförlig guide får man av den leverantör som man köper tjänsterna ifrån och vanligtvis också en router som ska ta hand om allt detta.
Tjänstefördelaren/switchen behöver spänningsmatning (230V) så det måste finnas ett vägguttag någonstans i närheten. Fiberdosan och tjänstefördelare upptar tillsammans lika mycket plats som ett A4.
Dubbelfiber dras till mediaconvertern, en aktiv samt en i reserv eller för framtida bruk.
Tjänstefordelaren inne i fastigheten har batteribackup som räcker upp till 24h i händelse av strömavbrott. För att detta ska vara relevant så måste dock all annan utrustning som kopplas till mediaomvandlaren vara batteridriven också…

4. Om man vill gräva själv…

Så går det utmärkt men då gäller tempo! Det ska helst vara avklarat tills trettondagen, i alla fall vad gäller nya området.
För detta kan man spara 5.000:- men då bär man också ansvar för att det blir rätt gjort på sin egen tomt. (Jag tänker personligen vila ryggen och låtta proffsen sköta detta.)

Om man känner sig hugad så gäller följande:

  • Skyddsrör finns att hämta i Brevik och utdelas genom Kentas försorg – ring!
  • Skyddsröret är 7mm i diameter och är mycket stryktåligt men kräver ändå ett visst mått av försiktighet. Det ska grävas ned ca 30cm och får inte böjas för kraftigt. Tänk på att fibern senare ska blåsas igenom skyddsröret vid installation. Är röret knäckt, ihoptryckt eller böjt med för snäv radie så kanske det inte går.
  • Häng upp ett överskott på 2-3m på en pinne/stolpe vid vägen där områdesnätet kommer att ansluta.
  • Häng likaså upp ett överskott på 2-3m invid fasaden där du vill ha serviceboxen monterad (det går bra att markera på väggen för tydlighetens skull).

5. Bilder på fiberutrustningen

Klicka på bilderna nedan så förstoras de.


 
Båtsvikens Särskilda Kontor för
Informationsteknologi & Telematik

Märkt med:

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.