Fibernytt – det börjar röra på sig

fiber
Efter en lång ”tyst” period så börjar det nu röra på sig i fiberfrågan. Vi har inte fullständig information ännu men väljer att gå ut med det vi har.

Vi börjar med omnejden. För området Västanvik har IP Only anlitat One Oak för att gräva ned fibern. Gräddö tillhör det upptagningsområdet och där har det skett någon slags kontakt åtminstone med några fastighetsägare. Eftersom det är flera tusen abonnenter att ansluta så har man för vårt område (vi tillhör Spillersboda tillsammans med Håtö) anlitat en annan entreprenör: Score AB. Vi har varit i kontakt med dem och kommer också att ha ett planeringsmöte i mitten av juli. Dock så finns redan viss information att tillgå:

  • Stamfiber kommer att grävas hela vägen från Kvisthamra/Norrtälje. Vilken väg är oklart (E18?) men det kommer att ta lite tid förutom att alla bygg- och marklov ska på plats med trafikverket och berörda markägare. I skrivande stund så är förhoppningen att få detta klart före årsskiftet men det finns en risk för att det fördröjs till vårkanten nästa år.
  • Parallellt med detta så börjar man också ute ”i andra änden” med att gräva på enskilda tomter och installera fiberkonverter (”kundnoder”) hos berörda fastighetsägare. I samma veva så gräver man också på samfälld mark efter att ha slutit marklovsavtal med samfälligheter och vägföreningar.

Det innebär för vår del att kontakt med fastighetsägare i Båtsviken kan komma att ske från mitten/slutet av juli och med efterföljande grävning som kan sträcka sig fram till september. Det kommer att gå till på följande sätt:

  • Score AB tar kontakt och man bestämmer mötestid på plats i Brevik
  • På plats kommer man överens om var i huset fiberkonvertern ska sitta (lämpligen någonstans nära ett eluttag och där man hyfsat lätt kan ta sig ”in” utifrån)
  • Man kommer också överens om lämplig sträckning för fibern på tomten i ”mjuk” terräng (inte berg)
  • Därefter sker grävning och installation som tar en dag eller två. Score AB grovåterställer på tomten men räkna med att man får bättra på lite själv.

Grävning på samfälld mark kommer också att ske inom samma period och då ansluter man vårt områdesnätverk med alla enskilda nätverk. Sen är det bara en (lång) väntan på att stamfibern når till vårt område och då kan man driftsätta hela Båtsviken på en gång.

Observera att informationen ovan fortfarande är preliminär och vi återkommer så fort vi får veta mer. Efter vårt planeringsmöte i mitten på juli så hoppas vi ha alla detaljer på plats.

För de som inte uppmärksammat så har vi en särskild menyflik på hemsidan (”Fiberanslutning”) med frågor och svar som vi kommer att komplettera och hålla aktuell löpande.

Båtsvikens Särskilda Kontor för Informationsteknologi & Telematik

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.