Norrtälje höjer VA-taxan REJÄLT…!

budgetEtt nytt år för inte bara goda saker med sig…

Från och med 1.a januari 2015 gäller ny VA-taxa inom Norrtälje och det blir en ordentlig höjning av den fasta avgiften, närmare bestämt 55%!

Från att ha legat på 1.450:- per år och fastighet så blir det nu 2.250:-, således en ökning på 800:-! Även förbrukningskostnaden ökar från 28,04 till 30,34/m3, upp med 8% alltså…

Vi kan bara spekulera i vad som ligger bakom, jag har inte funnit någon förklaring på Norrtäljes hemsida. Norrtäljes VA direktfinansieras av brukarna och ej genom skattemedel och antagligen har entreprenaderna inom kommunen blivit betydligt dyrare än vad man räknat med. Man får bara hoppas att det blir skaleffekt ju fler som ansluter sig vilket möjligen skulle reducera kostnaderna på sikt. Återstår att se.

För vår del så innebär det att nästa VA-faktura som täcker perioden Q4-2014 — Q1-2015 kommer att beräknas till halva delen enligt 2014-års prissättning och halva delen enligt 2015-års prissättning, både avseende den fasta avgiften och avseende förbrukningskostnaden. VA-fakturan brukar jag skicka ut i början på maj, alltså strax efter årsmötet. Klokt att börja lägga undan slantar redan nu…

Historik avseende våra VA-kostnader finns att läsa om här. För den som vill studera uppgifterna på Norrtäljes hemsida så kan man göra det här.

Skattmästaren

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.