Service & reparation av tryckavloppspump LPS2000

Nedan återges två alternativ för hur man kan gå tillväga om man har problem med sin tryckavloppspump, t.ex. att den larmar eller inte fungerar tillfredsställande.

1. Anlita servicetekniker
Ring Erik Roman på ROMARK på 070-985 45 88 eller maila honom på erik@romark.se så hjälper han dig, oftast inom ett dygn.
Reservpump finns att låna av föreningen (står i pumphuset) om den inte redan är utlånad till annan föreningsmedlem. Vattenvärdarna kan hjälpa till med att kolla om den finns på plats.

2. Gör det mesta själv
Om du orkar få upp pumpen (kanske med lite hjälp) så kan du själv transportera den till Skandinavisk Kommunaltekniks verkstad i Arninge. OBS! Du måste alltid ringa först och boka tid på 08-544 407 90. Annars finns risken att du blir stående utanför… (Självfallet finns möjlighet att låna reservpumpen ändå, se punkten ovan.) När din LSP2000 är lagad så får du hämta den själv och återmontera den.

Passa även på att göra en slamsugning i ”avloppsbrunnen” när pumpen repareras. Ofta kan man ta det på hemförsäkringen i samband med reparation.

TÄNK PÅ ATT RENGÖRA FÖRENINGENS RESERVPUMP ORDENTLIGT OCH
ÅTERLÄMNA DEN I ”NYSKICK” DÄR DU HÄMTADE DEN.

Till sist några kompletterande råd:

  • Se till att pumpen är ordentligt isolerad
  • Håll myrorna borta!
  • Avloppspumpen har ett larm kopplat till en nivåmätare som tjuter när pumpen inte längre klarar att trycka ut spillvattnet (vad orsaken än är). Se till att ha detta larm monterat inom höravstånd! Man bör också prova larmet emellanåt (finns en knapp att trycka på) för att kontrollera att det tjuter.
  • Det kan vara idé att se över sin hemförsäkring. Kolla om du har täckning för maskinskada, värdeminskning per år, självrisk etc. Det kan bli dyrt att laga pumpen eller att behöva byta den.
  • Läs gärna igenom information om handhavande och skötsel på denna sida: Dokumentation om VA-anslutningen