Problem med vissa backventiler

Några fastigheter har haft problem med läckande backventiler – i vissa fall till och med hastigt spruckna backventiler!

Normalt sitter det en backventil i omedelbar anslutning till våra enskilda vattenmätare. I bilden nedan ser du var min sitter (efter vattenmätaren) men den kan likväl sitta före också.

backventil

I ett par fall så har backventilen (eller egentligen muttern intill backventilen) plötsligt spruckit vilket givetvis resulterat i en ordentlig vattenkaskad. Om backventilen sitter efter mätaren så går allt på den enskildes mätare, sitter ventilen före, ja, då får vi ingen registrering annat än på huvudmätarna. I vilket fall som helst så kan ett sådant läckage orsaka ordentlig skada, särskilt om det inträffar inomhus.

Vad kan du göra för att undvika skador?

  • Enklast är att stänga kulventilerna när du inte är hemma (de två röda vreden på min bild ovan), förutsatt de sitter före backventilen…
  • Att stänga av vattnet löser dock inte problemet helt (och vissa har svårtillgängliga mätare). Då rekommenderas ett byte av backventilen vilket Rolles Bygg & Allservice kan fixa för runt tusenlappen inkl. material & arbete (billigare än vad självrisken skulle bli).

Styrelsen

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.