Tips och råd vid val av tjänsteleverantör

IP Only är nätägare och tillika tjänsteförmedlare. Således ansvarar de för distributionen och utbudet av tjänster ända fram till (och inklusive) din Inteno Switch. Den leverantör av tjänster du väljer blir din ISP (Internet Service Provider) och huvudkontakt avseende abonnemang, drift och kundtjänst. IP Only ansvarar enkom för infrastrukturen och du kommer inte att ha med dem att göra i framtiden, lika lite som du skulle ha med Trafikverket att göra om du reser med SJ och har ärenden kring din resa.

Det kan vara något av en utmaning att välja ”rätt” tjänst. I skrivande stund erbjuder 27 leverantörer sammanlagt 227 olika paket med tjänster… Vilken som är ”bäst” beror givetvis på vilka preferenser man har. Som hjälp i urvalet så finns några parametrar att ta ställning till nedan.
Läs gärna på om de olika begreppen som används för bästa förståelse.

Beställningsportalen nås på följande adress https://roslagen.ip-only.se/bestall där du sedan ska skriva in adressen i Brevik där så efterfrågas. Efter en liten stund så ska följande bild dyka upp:


Observera att det ska stå ”Vad är du intresserad av?” och inte ”Se vilka tjänster som går att beställa på din adress när vi är färdiga med din fiberinstallation.”

Vissa leverantörer erbjuder bara Internet emedan andra också kombinerar med TV och/eller Telefoni. Ett tips är att använda filterfunktionen i tjänsteportalen för att begränsa sitt första urval, se nedan.

  • TV: hur många kanaler man önskar är givetvis upp till var och en.
    En skillnad kan dock ligga i hur många TV-apparater man har. Vissa leverantörer tar extra betalt om man vill ha TV-utbudet i fler än en TV. Några erbjuder även möjlighet att streama TV-sändningarna till PC, surfplattor och mobiler eller att titta på vissa program i efterhand.
  • Internet: hastigheten beskrivs ofta som t.ex. ”100/10” där 100 står för 100Mbit i nedladdningshastighet och 10 är 10Mbit uppströms.
    • Internet 100/10 kommer att räcka till de allra flesta. 100/100 kan motiveras om man skickar mail med tunga bilagor eller om man har utrustning eller filer/dokument i Brevik som man vill komma åt från annan ort (via mobil eller PC). För alla hastigheter över 100Mbit nedströms så bör man ha ett trådat nätverk i botten med fast anslutna enheter och ett ordentligt optimerat WIFI-nätverk.
    • Räkna med att du eldar för kråkorna om du ger dig in på nedladdningshastigheter över 500Mbit och inte vet vad du gör. All nätverksutrustning du använder ska vara kapabel att hantera dessa hastigheter (på riktigt) och här finns mycket bluff på marknaden.
    • Om du använder en IPTV-box för att titta på TV så påverkar detta inte ditt Internet alls. IPTV använder ett annat VLAN (en annan ”nätverkskanal”) än Internet. Om du däremot streamar så går det åt ca 6-8Mbit för t.ex. Netflix och ibland upp till 10-15Mbit för 4K UHD material. Samma gäller för YouTube. Så med 100Mbit nedströms så borde du i alla fall kunna streama 5-6 olika filmer samtidigt vilket borde vara fullt tillräckligt för de flesta… Och skulle det inte räcka så kan man oftast öka på i efterhand.
  • Telefoni: i ett flertal fall så ingår månadskostnaden för telefoni om man abonnerar på Internet och/eller TV. Självfallet så tillkommer trafikavgifterna (som kan kosta olika mycket). Det ska också gå att ”portera” sitt befintliga telefonnummer tlll det nya abonnemanget.

Det kan finnas fördelar med att välja samma leverantör som man har hemma (t.ex. Viasat eller Comhem eller någon annan som man känner igen från listan) för att möjligen kunna åtnjuta någon rabatt eller ”dela” på sitt befintliga abonnemang. Men det lämnar jag åt envar att undersöka.

När man väl gjort sitt första urval i tjänsteportalen så återstår att välja bland de paket som erbjuds och det finns en hel del skillnader emellan dem.

  • Vissa erbjuder bara en ”ren” Internetförbindelse (med de ned-/uppladdningshastigheter man önskar). Andra kombinerar Internettjänsten med epostkonton, egen hemsida och även lagringsmöjligheter (t.ex. backup av dokument i leverantörens datacenter eller ”moln”). Jag rekommenderar inte dessa tilläggstjänster eftersom det finns andra bättre gratis-/betaltjänster från t.ex. Microsoft, Google, DropBox mfl. En annan nackdel med att använda dessa tjänster från Internetleverantören är att de försvinner om man byter från en ISP till en annan.
  • Vissa ISP erbjuder tilläggstjänster såsom brandvägg, antivirusfilter mm. Om man inte har någon sådan så kan det vara bra att ha men generellt så har alla Routrar en inbyggd brandvägg samt att det är en bra grundregel att alla Internetanslutna datorer, surfplattor och mobiler ska ha ett eget skydd (McAfee, F-Secure etc).
  • För vissa ISP så ingår en WIFI-Router i abonnemanget emedan för andra så måste detta köpas till, antingen från leverantören eller att man skaffar sig en egen. Om man inte har någon WIFI-Router eller om den egna börjar bli gammal så kan det vara idé att skaffa en från leverantören. Då slipper man oron att denna inte skulle fungera som avsett och man kan vid behov få hjälp av ISPn om problem skulle uppstå. Således ett tryggt val. Å andra sidan så är prestandan på de Routrar man får från ISPn ytterst varierande avseende t.ex. WIFI-räckvidd. Men det går att lösa med flera accesspunkter.
  • Bindningstider & uppsägningstider varierar. Grundregeln är att ju längre bindningstid, desto lägre månadskostnad. Åtminstone en leverantör erbjuder också korttidsabonnemang på 1, 7 eller 30 dagar (bara för internetåtkomst, ej TV eller Telefoni).
  • Fast IP-adress eller dynamisk. De flesta ISP brukar erbjuda en dynamisk IP adress. Det betyder att den IP-adressen man uppvisar mot omvärlden (på WAN-sidan) kan ändras från tid till annan (inte varje dag, men kanske månadsvis och antagligen även mer sällan än så). När Routern startar om eller när ISPn så finner lämpligt, så kan man tilldelas en ny adress utifrån den IP-nummerserien ISPn förfogar. Den vanliga användaren märker inget av detta. Däremot kan det vara besvärligt för den som vill komma åt utrustning i sitt nätverk i Brevik från annan ort, t.ex. för att avläsa temperaturer, fjärrstarta uppvärmning, bevaka status på ett fjärrkopplat larm osv. Men det finns olika sätt att ta sig runt detta. Enklast är dock om man i så fall väljer en ISP med fast IP-adress (publik IPv4-adress).
    Som om det inte skulle räcka så erbjuder också vissa ISP privata IP-adresser. Skälet är att IPv4-adresserna är bregränsade och i väntan på IPv6 så får man privata IPv4 där NAT-funktionen flyttas till ISPn. Inget som berör den normale användaren men vill man komma åt tjänster i det egna nätverket så bör man vara uppmärksam!
  • Ofta tillkommer en avgift för pappersfaktura emedan e-faktura via epost/bank eller autogiro är gratis (men inte alltid!).
  • Skada på lånad utrustning, t.ex. WIFI-router. Här varierar det emellan vilket ansvar man själv har respektive vilket ansvar som ISPn tar vid skada, t.ex. åsknedslag.
  • Kundsupport. Här skiljer det jättemycket; telefontider för kundsupport, hur mycket instruktioner och material som finns att tillgå på deras hemsida, chatt mm. En sak jag värdesätter mycket är ”Mina Sidor” där man kan få en översikt över beställda tjänster, fakturor, eventuella drifstörningar och kanske även teknisk information (t.ex. tilldelad IP-adress om man har en dynamisk som man vill läsa av på distans).

Summa summarum, det finns en hel del att ta ställning till och mycket finstilt att läsa. Och i vissa fall så kanske kontakt med kundtjänst också behövs för att reda ut vissa frågetecken.